B2. Beste student, hoe gaat het nu écht met je?
bron:pixabay

B2. Beste student, hoe gaat het nu écht met je?

De afgelopen jaren heeft de mentale gezondheid van studenten veel aandacht gekregen, en terecht. Hoewel de situatie in 2023 verbeterd lijkt ten opzichte van 2021, blijft een aanzienlijke groep jongeren kampen met mentale gezondheidsproblemen. Uit onderzoek blijkt dat 44% van de hbo- en wo-studenten in de afgelopen vier weken symptomen van mentale problemen heeft ervaren, waarvan de meeste van matige ernst. Bij mbo-studenten ervaart 33% gevoelens van angst en somberheid.

Wat houdt studenten bezig?

Studenten worstelen met zowel persoonlijke als maatschappelijke uitdagingen. Bovenaan de lijst staat prestatiedruk, vooral gerelateerd aan studie of opleiding. Maar ook persoonlijke problemen, werk en zorgen over de toekomst leveren veel stress op. Deze spanningen kunnen leiden tot eenzaamheid en emotionele problemen.

Financiële zorgen spelen daarnaast een grote rol. Hoge studiekosten en schulden, mede door het leenstelsel, veroorzaken onzekerheid bij hbo- en wo-studenten. Mbo-studenten dragen vaak financieel bij aan hun huishouden en ontvangen lage stagevergoedingen, wat de druk verhoogt. Daarbovenop hebben veel studenten een (bij)baan nodig om rond te komen, wat extra spanning met zich meebrengt.

Ook maatschappelijke kwesties zoals klimaatverandering, de krappe woningmarkt en polarisatie zorgen voor stress. Voor een kleinere groep zijn internationale spanningen en discriminatie belangrijke zorgen. Mbo-studenten hebben bovendien te maken met stagediscriminatie en voelen zich soms ondergewaardeerd ten opzichte van hbo- en wo-studenten.

Factoren die het welzijn beïnvloeden

Mentale gezondheidsproblemen ontstaan vaak door een combinatie van factoren. Financiële stress maakt het moeilijker om te studeren en te werken, zelfs in normale omstandigheden. Dit kan leiden tot een negatieve spiraal van chronische stress. De krappe woningmarkt draagt ook bij aan spanning: hoge huurprijzen en onzekerheid over geschikte woonruimte maken het moeilijk voor studenten om zich veilig en stabiel te voelen.

Een belangrijke beschermende factor is sociale steun. Binding met medestudenten, docenten en familieleden kan zorgen verminderen. Het hebben van gezonde copingstrategieën, zoals ontspanning en het ontwikkelen van veerkracht, helpt studenten om beter om te gaan met stress.

Wat kunnen we doen?

Het verbeteren van de mentale gezondheid van studenten vereist een integrale aanpak. Onderwijsinstellingen, zorgprofessionals en beleidsmakers moeten samenwerken om ondersteuning te bieden. Dit kan door het bevorderen van mentale gezondheidsvaardigheden, hulp bij financiële vraagstukken en het creëren van gezonde en ondersteunende leeromgevingen.

Daarnaast moeten bredere maatschappelijke problemen zoals de woningmarkt en studieschulden worden aangepakt. Oplossingen liggen niet alleen bij de individuele student, maar ook in structurele veranderingen. Samen kunnen we zorgen voor een betere basis, zodat elke student zich mentaal gezond kan ontwikkelen.

gebruikte bron:

Dopmeijer, J. (2024, 9 oktober). “Beste student, hoe gaat het nu écht met je?” – PONT Zorg&Sociaal. PONT Zorg&Sociaal. Geraadpleegd op 13 maart 2025, van https://sociaalweb.nl/nieuws/beste-student-hoe-gaat-het-nu-echt-met-je/